O nama

Hdd

Hrvatsko dizajnersko društvo (HDD) je strukovno udruženje dizajnera osnovano 1983. godine. Kroz svoju djelatnost HDD potiče afirmaciju pojma, značaja i vrijednosti dizajna u Hrvatskoj te djeluje na uspostavi pravila struke dizajna kao društveno i tržišno relevantne, a kod svojih članova potiče profesionalnu odgovornost i stalnu edukaciju te kreativno i inovativno razmišljanje u dizajnerskoj praksi. U tu svrhu HDD organizira izložbe, predavanja te potiče stručnu valorizaciju djela dizajna. Prikupljanjem i istraživanjem povijesti dizajna, izlaganjem te predstavljanjem suvremene dizajnerske produkcije HDD radi na zagovaranju dizajna i među širom publikom.

www.dizajn.hr

 

Na projektu sudjeluju

Helena Tokić Jurković (voditeljica projekta od 1.10.2019.)

Mia Bogovac (voditeljica projekta do 30.9.2019.)

Mirjana Jakušić (financijska voditeljica projekta)

Magdalena Ećimović (asistentica voditeljica projekta)

Marko Golub (suradnik u radnim skupinama partnera i voditelj radne skupine za Mrežu dizajnerskog sjećanja)

Monika Džakić (suradnica u radnim skupinama partnera i voditeljica radne skupine za Razvoj modela sudioničkog upravljanja u kulturi)

Wide hdd marko golub

Marko Golub: “Namjerno u nazivu projekta nismo upotrebijeli riječ „dizajn“ već oblikovanje kako se ne bismo zatvarali u jednu usku strukovnu disciplinu, odnosno kako bismo se okupili oko pojma koji nam se za ovu priliku činio inkluzivnijim. Željeli smo sami sebi proširiti rakurs gledanja na sam dizajn koji nam nerijetko ostaje nevidljiv upravo ondje gdje je najuspješnije implementiran, odnosno ondje gdje se stopio sa životom. Centar oblikovanja svakodnevice vidimo kao točku susreta, ali i polazište za drugdje. Za involvirane institucije i organizacije to, između ostalog, znači da bi dobile platformu unutar koje bi se mogli raditi projekti koje su uvijek željele raditi, izgrađivati neke nove sadržaje i nove vrijednosti, otvarajući se međusobno na načine i u mjeri u kojoj to dosad nije bilo moguće.”

Ulupuh

Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti (ULUPUH) strukovna udruga koja djeluje kontinuirano od 1950. godine i broji više od 1500 članova iz cijele Hrvatske i svih područja vizualnih umjetnosti koja imaju određenu primjenu, od scenografije i kostimografije, do industrijskog i grafičkog dizajna. Osim što pokrivaju široki spektar disciplina, ULUPUH-ove djelatnosti uključuju i razvijene istraživačke i izložbene aktivnosti. Uz redovan galerijsku program, ULUPUH je nositelj velikih revijalnih smotri - Zgrafa (od 1975.) i Zagrebačkog salona primijenjene umjetnosti i dizajna (od 1976.).

www.ulupuh.hr

 

Na projektu sudjeluju

Bella Rupena (suradnica u radnoj skupini partnera za Razvoj modela sudioničkog upravljanja u kulturi)

Marija Perkec (suradnica u radnim skupinama partnera)

Patricia Počanić (suradnica u radnim skupinama partnera i voditeljica radne skupine za Razvoj modela sudioničkog upravljanja u kulturi do travnja 2019.)

Maša Štrbac (suradnica u radnoj skupini partnera za Razvoj modela sudioničkog upravljanja u kulturi do travnja 2019.)

Wide ulupuh patricia pocanic

Patricia Počanić: “ULUPUH utjelovljuje gotovo 70-godišnje iskustvo predstavljanja različitih umjetničkih djelovanja na području primijenjenih umjetnosti i dizajna, a time čini i važan dio povijesti te scene. Mnogobrojno članstvo udruženja bavi se vrlo različitim oblicima umjetnosti, primijenjenih umjetnosti i dizajna te tako može artikulirati brojne prednosti i nedostatke s istih područja. Međutim, upravo umrežavanjem svih resursa partnera (ljudskih, prostornih i intelektualnih) kroz COS, ULUPUH može unaprijediti vlastitu strukturu, ponuditi i prikupiti građu za dobrobit svih partnera i proširiti svoju djelatnost. Ovaj je projekt prilika da te pristupe usporedimo i međusobno nadopunimo saznanjima drugih partnera u projektu.“

Muo logo

Muzej za umjetnost i obrt je osnovan 1880. godine na inicijativu Društva umjetnosti i njegovog tadašnjega predsjednika Izidora Kršnjavija. Osnovni je cilj bio očuvati tradicionalne vrijednosti nacionalnih obrta i istodobno osigurati nove kulturne standarde za rastuću srednju klasu. Danas Muzej raspolaže fundusom od oko sto tisuća predmeta lijepih i primijenjenih umjetnosti u rasponu od 14. do 21. st. U stalnom postavu, na oko 2000 m² izložbenog prostora, posjetitelji imaju priliku vidjeti gotovo 3000 izložaka koji pružaju uvid u povijesne promjene u stilovima koji odražavaju posebnosti hrvatskog kulturnog prostora i šire duhovne i intelektualne pokrete vremena.

www.muo.hr

 

Na projektu sudjeluju

Koraljka Vlajo (suradnica u radnim skupinama partnera)

Matija Prica (suradnik u radnim skupinama partnera od travnja 2019.)

Wide muo koraljka vlajo

Koraljka Vlajo: “S jedne strane, dizajn je središte tj. sjecište skupova interesa svih partnera u projektu. S druge strane, Centar oblikovanja svakodnevice gledam kao virtualnu platformu za umrežavanje partnera, ali i potencijalno fizičko mjesto okupljanja. Vrijednost ovog projekta leži u osvještavanju važnosti svakodnevice i svega što je čini, ali i prava pojedinaca na oblikovanje svakodnevice, te općeljudskog prava na dobro oblikovanu i humanu svakodnevicu.”

“Ako muzeji žele ostati društveno važne institucije, ako MUO želi ostati relevantan u području dizajna, neophodno je učvrstiti veze sa stručnom publikom i širom javnošću (tj. strukovnim i civilnim udrugama). Muzeji moraju izaći iz tradicionalne sfere institucionalnog djelovanja, a intenzivna suradnja sa strukovnim udrugama i civilnim društvom omogućuje takav iskorak u osmišljavanju novih, koordiniranih aktivnosti i projekata. Ovaj projekt daje nam mogućnost istraživanja novih načina udruživanja u stvaranju platforme za provođenje zajedničkih projekata i kreiranje novih sadržaja.”

Bacaci

Bacači Sjenki međunarodna su umjetnička i produkcijska platforma za interdisciplinarnu suradnju i stvaralaštvo. Temeljito se bave istraživanjem prošlosti i sadašnjosti neuralgičnih urbanih lokacija te srodnih tema skupnog i pojedinačnog sjećanja. Svoje izvedbe dovode na mjesta i lokalitete koji su po prvi put uključeni u suvremeni umjetnički diskurs. Djelatnost Bacača Sjenki podcrtava interdisciplinarni karakter projekta, zbog velikog iskustva u radu s lokalnom zajednicom te u urbanim prostorima, kao i zbog dokazane agilnosti u partnerskim, multidisciplinarnim suradnjama. U dosadašnjim projektima Bacača Sjenki sudjelovalo je preko 150 umjetnika iz više od 50 zemalja svijeta.

www.bacaci-sjenki.hr

 

Na projektu sudjeluju

Zvonimir Bešlić (suradnik u radnim skupinama partnera od siječnja 2019.)

Nela Kačić Novačić (suradnica u radnim skupinama partnera do siječnja 2019.)

Wide bacaci sjenki boris bakal

Boris Bakal: “Uključeni partneri u projekt COS heterogene su prirode. Riječ je o posve različitim pravnim osobnostima (krovne strukovne udruge, gradska-državna institucija, udruga), a njihove odgovornosti spram redovnih djelatnosti i korisnika su prilično različite, kako u dinamici provedbe, tako i u provedbenoj svakodnevnoj praksi i navikama. Svrha COS-a nije pokretanje i uspostavljanje nove institucije ili mreže već uspješno osmišljavanje i planiranje njezinog budućeg djelovanja kroz istraživanja dobre i loše prakse, jasnog definiranja ciljeva te građenja povjerenja među partnerima. Isto tako, cilj ovog projekta je pokazati i potvrditi važnost kreativne (dizajnerske, kulturne, umjetničke) vitalnosti jedne sredine za cjelokupan život i njegovu pojedinačnu kvalitetu života svih (zaista svih!) građana u toj i toj sredini. Bacači Sjenki će kroz svoje aktivnosti i radionice opismenjavati javnost za važnost funkcionalne pravde u oblikovanju, da se tako izrazim,  ali i potvrđivati da je upoznavanje prakse (oblikovne, stvaralačke, hipertekstualne, itd.) izuzetno važno u svakodnevici građana za njihovo razumijevanje što znači unapređenje života u urbanim aglomeracijama.”

Zg

Grad Zagreb

Lokalna i područna samouprava Grad Zagreb upravlja glavnim gradom Republike Hrvatske. Na ovom projektu Grad Zagreb istovremeno predstavlja lokalnu zajednicu, odnosno stanovnike čitavog područja grada, kao i najviša tijela odgovorna za provedbu zakona. Tijekom projekta provest će se mapiranje ciljanih prostora u vlasništvu Grada Zagreba pogodnih za kratkoročno aktiviranje za potrebe kulturnih i kreativnih industrija.

 

www.zagreb.hr

Wide grad zagreb natasa raus

Na projektu sudjeluje Nataša Raus (Gradski ured za kulturu)

Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža.

Politika privatnosti