Hero cos vizual razgovor zaprudje web lead 29

Razgovor se održava 12. rujna u 18 sati u knjižnici Vjekoslava Majera u Zapruđu na adresi Trg Ivana Meštrovića 1G, a dio je programa Izvedbe svakodnevice u Zapruđu, u sklopu kojeg su se u lipnju 2019. godine održala tri stručna vodstva kroz svakodnevni život u naselju, zgradi i privatnom stanu.

Razgovor je namijenjen široj publici s ciljem upoznavanja građana i stručnjaka o svakodnevnom životu u jednoj specifičnoj arhitekturi, te uzajamnoj vezi arhitekture i života; na koji način arhitektura definira život, a na koji način život definira arhitekturu. Razgovorom ćemo otkrivati kako se arhitektura naselja razvijala — od ideje "srebrnog grada" do nebodera, koje su žarišne točke naselja, kako Zapruđe živi danas i zašto je upravo ono značajno u kontekstu arhitekture Novog Zagreba.

Ulaz je slobodan!

Sugovornici: Maroje Mrduljaš (arhitekt i kritičar arhitekture i dizajna), Bojan Krištofić (dizajner i pisac, likovni kritičar i kustos) i Boris Vidaković (arhitekt, kustos i pisac)

Termin

Četvrtak 12. rujna 2019. u 18.00 sati. Predviđeno trajanje razgovora je 2 sata.

Lokacija

Knjižnica Vjekoslava Majera, Meštrovićev trg 1G


Razgovor se organizira u sklopu dvogodišnjeg projekta Centar oblikovanja svakodnevice, kojega provode projektni partneri Muzej za umjetnost i obrt, Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti, Bacači Sjenki, Hrvatsko dizajnersko društvo i Grad Zagreb.

Razgovor se snima i fotografira za potrebe promidžbe projekta. Dokumentacijski materijal se može koristiti neograničeno u online i tiskanim izdanjima vezanima za projekt “Centar oblikovanja svakodnevice”, te u tiskanim i e-izdanjima koje objavljuju HDD ili projektni partneri.

Kontakt: Mia Bogovac, voditeljica projekta, 091 889 4448, cos.dizajn@gmail.comO programu
Izvedbe svakodnevice jedna je od programskih cjelina projekta Centar oblikovanja svakodnevice. Čine je aktivnosti inkluzivnog tipa usmjerenog na građane kao aktivne dionike kulture dizajna i arhitektonskog oblikovanja. Građani će imati priliku govoriti o svojem iskustvu življenja i rada u specifičnim zgradama stambene i javne namjene. Također će sudjelovati i u procesu dokumentiranja te ukazivanja na važnost arhitektonske i dizajnerske baštine u svakodnevnom životu.

Izvedbe će obuhvatiti akcije svakodnevnog života u Zapruđu, Pučkom otvorenom učilištu i Vitićevom neboderu u Laginjinoj ulici u Zagrebu. Program je zamišljen kao serija javnih tura i razgovora s građanima, stanovnicima pojedinih četvrti i stručnjacima s područja arhitekture i dizajna. Sadržaj je namijenjen lokalnoj zajednici i plan je aktivno uključiti građane u zajedničko otkrivanje i rekreiranje priča o gradu u kojem žive, predmeta kojima su okruženi, ljudima i idejama koje su oblikovale naša viđenja o tome što je kvalitetno i dostojanstveno življenje zasnovano na idealima jednakosti, blagostanja i demokratičnosti.Sažete biografije sugovornika

Maroje Mrduljaš je arhitekt i kritičar arhitekture i dizajna. Autor je više knjiga, između ostalih Tadao Ando: Transcending Oppositions (Oris, Zagreb, 2018) i Modernism-in-Between (Jovis, Berlin, 2012). Objavljuje u vodećim internacionalnim časopisima kao što su Archithese, A+U, Domus i drugima. Bio je kustos ili ko-kustos brojnih izložbi uključivo Towards Concrete Utopia (MoMA NY, 2018), Lifting the Curtain (Biennale arhitekture u Veneciji 2014), Unfinished Modernisations (2012) i drugih. Koautor je dvije sezone dokumentarne serije Betonski spavači. Nezavisni je ekspert Mies van der Rohe nagrade za arhitekturu EU. Glavni i odgovorni urednik časopisa za arhitekturu i kulturu Oris (Zagreb). Predavač je na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Bojan Krištofić je dizajner i pisac, likovni kritičar i kustos. Magistrirao je dizajn vizualnih komunikacija na Studiju dizajna pri AF Sveučilišta u Zagrebu 2012., a profesionalno je aktivan od 2010. godine. Tekstove iz područja suvremene umjetnosti, dizajna i vizualne kulture objavljuje u većini relevantnih specijaliziranih medija u Hrvatskoj i drugdje, pored portala i tiskovina surađujući i na Hrvatskom radiju i televiziji. Nagrađivan je za svoj rad, a tekstovi su mu prevođeni na engleski jezik. Godine 2018. bio je rezident u polju internacionalne književnosti na Academie Schloss Solitude u Stuttgartu, a iste godine objavio je pjesničku knjigu Makroorganizmi (Jesenski&Turk). Otpočetka 2019. honorarno radi kao voditelj Galerije Ateliera Žitnjak u Zagrebu te suurednik internetskog portala Mreže antifašistkinja Zagreba (www.maz.hr). Član je Hrvatskog dizajnerskog društva, Hrvatske sekcije AICA-e (međunarodnog udruženja likovnih kritičara), umjetničke organizacije Atelieri Žitnjak i MAZ-a. Bavi se i biciklizmom, radio-amaterizmom i DIY izdavaštvom. Sretni je stanovnik novozagrebačkog kvarta Zapruđe.

Boris Vidaković je diplomirao 2014. godine na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje nakon završetka studija radi kao suradnik u nastavi i u Studijskom arhivu. U Društvu arhitekata Zagreba radio je na formiranju programa, organizaciji natječaja te kao urednik web portala. Od 2016. godine radi u NOP Studiju s kojim osvaja više nagrada na arhitektonskim natječajima.
Objavljuje tekstove o hrvatskoj modernoj i suvremenoj arhitekturi u časopisima Oris i Badland, te na web portalu DAZ-a. Kao kustos i ko-kustos radio na izložbama Ivan Čižmek – Grad Gorgone te Bogdan Budimirov – dizajn.

Organizacija razgovora je sufinancirana u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj teksta isključiva je odgovornost Hrvatskog dizajnerskog društva.

Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža.

Politika privatnosti