Hero radionicaoptickogzvuka2  2  01

Voditelji
Sara Salamon i Hrvoje Spudić

Uzrast
Program radionice namijenjen je učenicima 7. i 8. razreda osnovne škole, te učenicima srednjih škola.

Broj polaznika
Predviđeno je 5 polaznika. Prijave se zaprimaju do popunjenja slobodnih mjesta.

Termini
25. i 26.4.2019. od 12 do 16h

Lokacija
Muzej za umjetnost i obrt
Trg Republike Hrvatske 10
10000, Zagreb

Prijava
Prijaviti se možete putem obrasca prijavnice, koji je dostupan na sljedećoj poveznici:
https://form.jotformeu.com/91013653243347

Suglasnost roditelja / staratelja
U sklopu prijavnice potrebno je priložiti fotografiju, presliku ili sken potpisane suglasnosti koja se nalazi ovdje. Originalan dokument potrebno je donijeti na radionicu.

Opis radionice
Radionica optičkog zvuka mladima pruža uvid u razumijevanje svijeta kao prostora popunjenog valovima (frekvencijama) i mogućnostima prevođenja svjetlosnih titraja u zvuk. S fototranzistorom moguće je očitati titraj* svakog izvora svjetla i prevesti ga u čovjekov čujni spektar. U vremenu “vječnog” svjetla, na radionici će se analizirati zvukovi žarulja, ekrana mobitela i bljeskalica te proizvesti instrument koji te okolišne resurse koristi kao generator zvuka. Radionica je, spajajući multimedijsku umjetnost s prirodnim i tehničkim znanostima, podijeljena u dva dijela. U prvom danu radionice izradit će se jednostavni uređaji za prevođenje svjetlosnog titranja u zvuk (fototranzistor, kondenzator, baterija, zvučnik), kritički analizirati okoliš te napraviti testne kompozicije. Koristeći alat s prvog dijela radionice, drugog dana polaznici će izraditi rotirajući instrument u kojeg će dodati svoje uzorke različitih oblika (folije, crteži…) kako bi modificirali pronađene frekvencije.

*titraji već postoje u samim uređajima i nisu nam oku vidljivi

Radionica se organizira u sklopu dvogodišnjeg projekta Centar oblikovanja svakodnevice, kojega provode projektni partneri Muzej za umjetnost i obrt, Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti, Bacači Sjenki, Hrvatsko dizajnersko društvo i Grad Zagreb. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Ciklus od sveukupno 15 različitih kreativnih radionica za građanstvo provode MUO, HDD i ULUPUH, a namijenjene su različitim dobnim skupinama polaznika (školarci, odrasli, treća životna dob).

Sažete biografije voditelja
Sara Salamon diplomirala je 2015. na smjeru Medijskih umjetnosti i praksi na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Djeluje u poljima različitih umjetničkih praksi, kao vizualna umjetnica, snimateljica, montažerka i medijska tehničarka. Od 2015. aktivno provodi edukacije u području filma i novih medija, a dosad je provela dvadesetak višednevnih radionica najčešće kroz suradnju s udrugom Filmaktiv, Liburnija Film Festival i umjetničkim kolektivom Platforma za eksperiment. Neformalnu edukaciju vodila je u Rijeci, Zagrebu, Opatiji, Murteru, Hvaru, Cresu, Pagu i Korčuli, a radionice u sklopu nastavnog i izvanškolskog programa vodila je u Učeničkom domu “Podmurvice” Rijeka, Gimnaziji Eugena Kumičića u Opatiji i Prvoj riječkoj hrvatskoj gimnaziji.

Hrvoje Spudić diplomirao je 2015. na Arhitektonskom fakultetu. Istraživač je tehnika i tehnologija tiska, fotografije, filma i zvuka. Od 2013. aktivno provodi radionice u području tiska, fotografije i novih medija. Dosad je proveo tridesetak radionica u suradnji s laboratorijem Klubvizija (niz radionica eksperimentalnih fotografskih tehnika), udrugom Radiona (mikroelektronika, stereoskopija i optički zvuk) i u suradnji sa Svenom Sorićem (niz radionica eksperimentalnog tiska). Od 2017. godine zaposlen je na mjestu asistenta na Arhitektonskom fakultetu, u Kabinetu za crtanje i plastično oblikovanje.

Organizacija radionice je sufinancirana u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj poziva isključiva je odgovornost Hrvatskog dizajnerskog društva.

 

 

Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža.

Politika privatnosti