Hero cos vizual poziv web objava bosevski 05 05

Radionica je popunjena i prijave su zatvorene! Hvala svima na interesu!

Voditeljice

Lidia Boševski i Nadica Eichhorn

Polaznici/e

Program radionice namijenjen je međugeneracijskim parovima, primjerice: prijateljima ili partnerima različitih generacija, roditeljma i djeci, djedovima/bakama i unukama/unucima i sl.

Broj polaznika/ca

Predviđeno je 10 polaznika/ca. Prijave se zaprimaju do popunjenja slobodnih mjesta. Radionica je besplatna!

Termin održavanja

27., 28. i 29. lipnja 2019. od 17.30 do 20 h. Radionica traje tri dana.

Lokacija

Atelje Owl, Vlaška 81a, 10000 Zagreb

Prijave su zatvorene!

Opis radionice

Polaznici će izrađivati uporabne predmete svakodnevnice, inspirirane srednjevjekovnom pokretnom arheološkom građom, keramičkim posuđem iz presjeka arheoloških slojeva nađenih na lokalitetu Muzeja Grada Zagreba, samostana Klarisa i širem području naselja Gradec. Keramičko posuđe bit će ručno oblikovano tradicionalnim tehnikama kombinirano sa današnjim saznanjima i iskustvima. Fokus je na redizajnu u smislu dorade ali uz zadržavanje originalnih arheoloških oblika. Uporabni predmeti će se oblikovati prema fotografijama, a polaznici će biti upućeni na obilazak MGZ-a gdje su isti i izloženi. U oblikovanju keramičkih uporabnih predmeta koristit će se glina pronađena i iskopana na lokalitetu Grada Zagreba i okolice što će oblikovanim predmetima dati autentičnu vrijednost i osvještavati polaznike radionice o prirodnim resursima prostora u kojem žive. Svi materijali koji će se koristiti su ekološki prihvatljivi.

Arheološka građa unutar zaštičene povijesne urbane cjeline grada Zagreba i okolice je materijalno svjedočanstvo proteklih vremena i upotpunjuje sliku zagrebačke prošlosti. Keramički predmeti održavaju život, kulturu stanovanja te umjetničke i obrtničke dosege nekadašnjih stanovnika bilo da su bili proizvedeni u lokalnim keramičkim radionicama ili su to predmeti koji ukazuju na postojanje trgovačkih veza s Mediteranom i srednjoeuropskim kulturnim krugom u srednjem vijeku. Kulturna baština oblikuje naš identitet i svakodnevni život, a njezina obnova, čuvanje i prenošenje običaja i znanja na nove generacije oblikuju budućnost. Cilj obnove kulturne baštine je upravo čuvanje raznolikosti ljudskih civilizacija diljem svijeta, ali uz to i poboljšanje života onih koji ta kulturna blaga čuvaju i s njima žive. Brojno keramičko stolno i kuhinjsko posuđe dragocjen je izvor za rekonstrukciju svakodnevnog života nekadašnjih stanovnika današnjeg Zagreba, vrčevi i lonci otkriveni na lokalitetu Gornjeg grada su primjeri za stilsku i morfološku analizu posuđa iz tog vremena, ali i inspiracija za ovu radionicu.

Radionica se organizira u sklopu dvogodišnjeg projekta Centar oblikovanja svakodnevice, kojega provode projektni partneri Muzej za umjetnost i obrt, Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti, Bacači Sjenki, Hrvatsko dizajnersko društvo i Grad Zagreb. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Ciklus od sveukupno 15 različitih kreativnih radionica za građanstvo provode MUO, HDD i ULUPUH, a namijenjene su različitim dobnim skupinama polaznika (školarci, odrasli, treća životna dob).

Sažete biografije voditeljica

Lidia Boševski završila je Školu primijenjene umjetnosti u Zagrebu, a zatim diplomirala na Tehnološkom fakultetu-Studij dizajna tekstila i odjeće. Početkom 90-ih Boševski je bila usredotočena na slikarstvo kombiniranim grafičkim tehnikama.Godine 2002. njezin se fokus širi na medij keramike. Trenutni Lidijini projekti inspirirani su prirodom i prirodnim oblicima,razvijanjem novih kreativnih pristupa i istraživanjem materijala. Na tom području ostvaruje 10-tak samostalnih te sudjeluje na 40-tak grupnih izložbi. Članica je HDLU-a, ULUPUH-a i HZSU-a.

Nadica Eichhorn diplomirani je inženjer kemijske tehnologije. Keramikom i keramičkim istraživanjem intenzivno se bavi od 2002. U CKO Zagreb 2005. položila je ispit za obavljanje poslova oblikovatelja predmeta od keramike .Članica je ULUPUH-a od 2008. Do sada sudjelovala na stotinjak žiriranih skupnih izložba u zemlji i inozemstvu. Samostalno je izlagala šest puta u Zagrebu. Radovi joj se nalaze u fundusu muzeja: Dore Pejačević - Našice, Matija Skurijeni - Zaprešić, Udruženja Kerameikon - Varaždin, Galerije Grada Krapine, Culturel Communal de Mamer - Luxembourg , MUO - Zagreb, Fule Int. Ceramic Art Museum - Kina.

Kontakt

Za sva pitanja slobodno nam se obratite na: cos.dizajn@gmail.com ili 091 889 4448

Radionica se snima i fotografira za potrebe promidžbe projekta. Prijavom na sudjelovanje osoba daje pristanak za dokumentiranje. Dokumentacijski materijal se može koristiti neograničeno u online i tiskanim izdanjima vezanima za projekt “Centar oblikovanja svakodnevice”, te u tiskanim i e-izdanjima koje objavljuju HDD ili projektni partneri. Organizacija radionice je sufinancirana u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda. 

Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža.

Politika privatnosti