Hero final cos 200216 za kristofic sareni neboder  1 .mp4 snapshot 04.17.572

Pred vama je peti video iz serijala Živi arhiv, u produkciji Centra za oblikovanje svakodnevice, posvećenog prikupljenim osobnim predmetima, prostorima, i/ili sjećanjima građana Zagreba, relevantnima za povijest dizajna i arhitekture. Video je posvećen popularnom Šarenom ili Vitićevom neboderu u Laginjinoj ulici (prema svom projektantu, arhitektu Ivanu Vitiću), nekadašnjem stambenom bloku Narodne banke i nedavno obnovljenom reprezentativnom primjeru poslijeratne moderne arhitekture u Zagrebu i Hrvatskoj.

Vitićev ili Šareni neboder jedna je od zagrebačkih modernih zgrada koje svojom jasnom i skladnom ljepotom te originalnošću najviše fasciniraju građane i posjetitelje, dok njegova slojevita povijest nije još dovoljno poznata. Kroz razgovor s troje stručnjaka saznajemo više baš o prošlosti, ali i suvremenoj svakodnevici Šarenog nebodera: stanarima, arhitektom Robertom Loherom i dizajnericom Lanom Cavar te Borisom Bakalom, svestranim umjetnikom i pokretačem udruge Bacači sjenki, koja je svojim dugogodišnjim projektom Vitić pleše u suradnji sa stanarima pokrenula recentnu obnovu cijelog kompleksa.

Autor sinopsisa i intervjua: Bojan Krištofić

Snimanje i montaža: Miran Krčadinac

Sugovornici:

Robert Loher

Lana Cavar

Boris Bakal

 

Veljača 2020. godine

 

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Izrada video materijala sufinancirana je sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj emitiranog materijala isključiva je odgovornost Hrvatskog dizajnerskog društva.

Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža.

Politika privatnosti