Hero untitled 2

U sklopu projekta Centar oblikovanja svakodnevice planira se izrada deset videa "Živi arhiv" putem kojih građani govore o prikupljenim osobnim predmetima / prostorima / memorijama građana relevantnima za povijest dizajna i arhitekture.

Drugi video u serijalu priča je  o naslonjačima A4 i A15 Bernarda Bernardija namijenjenim čitaonici i konferencijskim dvoranama o zgrade Radničkog sveučilišta Moša Pijade, današnjeg Pučkog otvorenog učilišta u Zagrebu, a koji su 60-ih godina prilagođeni za industrijsku proizvodnju kroz Bernardijevu suradnju s Tvornicom virovitičke industrije namještaja (TVIN).

Sugovornici u intervjuima govore o Bernardiju kao suvremeniku, kolegi i suradniku na realizaciji i proizvodnji velikih serija namještaja u virovitičkom TVIN-u tijekom 60-ih godina, ali i iz povijesne i kustoske perspektive o njegovoj važnosti u cjelokupnoj povijesti hrvatskog dizajna.

Autor sinopsisa i intervjua: Ivana Borovnjak

Snimanje i montaža: Miran Krčadinac

Arhivske fotografije:
Hrvatski muzej arhitekture HAZU, Osobni arhivski fond Radovan Nikšić
Hrvatski muzej arhitekture HAZU, Osobni arhivski fond Bernardo Bernardi
Arhiv Knjižnice Pučkog otvorenog učilišta Zagreb

Lokacije snimanja:
Pučko otvoreno učilište Zagreb
Izložba “Bernardo Bernardi i TVIN – od komponibilnog sistema uredskog namještaja do
programa humanizacije radnog mjesta”, Hrvatski muzej arhitekture HAZU, 22.05. – 26.07.2019.
Gradski muzej Virovitica, stalni postav
Kompleks tvornice TVIN, Virovitica

Hvala Ivi Ceraj na ustupljenim arhivskim podacima,
Dubravki Sabolić na organizaciji, te svim sugovornicima
na sudjelovanju i ljubaznosti.

Listopad 2019. godine

 

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Izrada video materijala sufinancirana je sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj emitiranog materijala isključiva je odgovornost Hrvatskog dizajnerskog društva.

Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža.

Politika privatnosti