Hero uni 87 snapshot

Pred vama je sedmi video iz serijala Živi arhiv, u produkciji Centra za oblikovanje svakodnevice, koji vam donosi priču o stolcu UNI 87 Mladena Orešića i suradnji s TMN Jadran .

Industrijska proizvodnja 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća napajala je sve sfere života. U Jugoslaviji se proizvodila naša predmetna svakodnevica. A dizajn kao sastavni dio proizvodnog procesa prilagođavao se društvenim i javnim potrebama. TMN Jadran, tada jedan od najaktivnijih regionalnih proizvođača namještaja, opremao je sportske, zdravstvene, ugostiteljske, školske, kulturne i radne prostore proizvodima dizajnera Mladena Orešića. Stolci UNI 87 nastali u tom periodu, svoju rasprostranjenost duguju velikoj javnoj narudžbi za potrebe održavanja Univerzijade u Zagrebu i kao takvi integralni su dio infrastrukturne transformacije Zagreba tog vremena. Od sportskog centra na Jarunu, do autobusnog kolodvora i čekaonica u bolnicama, UNI 87 stolci, posljednjih 40 godina dio su naše urbane svakodnevice. O tipologiji stolaca kroz video intervju govori dizajner Mladen Orešić, o industrijskog proizvodnji stolca  i djelovanju TMN Jadran bivši i sadašnji direktor tvornice, a korisnici sportske dvorane i bolnice o njegovoj funkcionalnosti i praktičnosti.

Autorica sinopsisa i intervjua: Ivana Borovnjak

Snimanje i montaža: Miran Krčadinac

 

Sugovornici:

Mladen Orešić, dizajner

Miroslav Gašparović. ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt

Zdravko Mazuth, inženjer, šef alatnice TMN Jadran 80-ih

Ivan Maroslavac, ravnatelj Poliklinike za reumatske bolesti, fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Dr. Drago Čop

Gordan Previšić, voditelj dvorane Kutija Šibica

Borislav Gordić, direktor TMN Jadran 80-ih

Ivan Paradžik, direktor i vlasnik tvornice Jadran Tvornica Interijera

 

Kolovoz 2020. godine

 

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Izrada video materijala sufinancirana je sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj emitiranog materijala isključiva je odgovornost Hrvatskog dizajnerskog društva.

Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža.

Politika privatnosti