Hero dizajn u gradu 2   weblead

Izložba se od 15. do 29. listopada istovremeno održava na šest različitih lokacija u javnom prostoru Zagreba, ukazujući na odnos dizajna i svakodnevnog života.

Barbara Blasin, Muški-ženski/Ženske-muške, Bacači Sjenki, Teatar &TD, Zagreb; MESS Festival, Sarajevo

 

Izložba Dizajn u gradu 2 objedinjeno je izdanje i nastavak izložbe Dizajn u gradu 1 održane u studenom 2019. godine. Izložba, koja će trajati od 15. do 29. listopada, daljnjom prezentacijom tema iz povijesti hrvatskog dizajna ukazuje na specifičan odnos dizajna i svakodnevnog života s posebnim naglaskom na ulogu dizajna u oblikovanju našeg okruženja. Obimom najveći dio izložbe pod zajedničkom temom kućanstva bit će predstavljen na staroj Tržnici Trnje koja je nekad bila središte života – takozvani trbuh četvrti, a danas je riječ o napuštenim lokalima okupljenima oko praznog i beživotnog betonskog platoa. Kazališni plakati bit će izloženi u Ulici Republike Austrije 1, Tratinskoj 14, Vlaškoj ulici 53, Primorskoj ulici 17 i Zvonimirovoj ulici 2. Udaljenost lokacija trebala bi stimulirati građane na šetnju i otkrivanje najzanimljivijih priča o dizajnerskom, umjetničkom, kulturnom i društvenom nasljeđu.

Ambalaža deterdženta za pranje posuđa Čarli, proizvodnja: Labud, tvornica sapuna, kozmetičkih i kemijskih proizvoda, dizajn: Boris Ljubičić

 

Prva sekvenca izložbe Dizajn u gradu 2 posvećena je higijeni. Na trnjanskoj tržnici prezentirat će se dizajn ambalaže deterdženata za rublje i suđe kroz suradnju dizajnera Borisa Ljubičića i Tvornice Labud, dizajn ambalaža proizvoda za kosu i dizajn ambalaža kozmetičkih proizvoda kroz angažman Marije Kalentić kao kućne dizajnerice u Nevi te vizualna rješenja Željka Borčića za Saponijine Lahor proizvode.

Električni mlinac za kavu MIKI, proizvodnja: Tvornica električnih strojeva „RADE KONČAR“, dizajn: Noe Maričić

 

Pregledom najpoznatijih i najvažnijih rješenja Odjela dizajna Končar od 1971. do 1990. godine, osnovanog u cilju strateškog pristupa industrijskom dizajnu, upotpunit će se važnost uloge dizajna u oblikovanju malih kućanskih aparata. Na Tržnici Trnje predstavit će se i suradnja s grafičkom dizajnericom Alirom Hrabar Oremović koja je istražila angažman dizajnera Tomislava Hrabara u tvornici emajliranog posuđa Gorica.

Dekor dobiven grecanjem apliciran na kolekciju Total elegant, proizvodnja: „Gorica“, tvornica emajliranog posuđa dizajn / Tomislav Hrabar 

 

Zadnja sekvenca izložbe Dizajn u gradu 2 bit će smještena u nekadašnje oglasne ormariće Kinoteke koje od 2006. godine koristi udruga Bacači Sjenki za svoj umjetnički i istraživački urbani projekt Zidne novine. U ormarićima u Ulici Republike Austrije 1, Tratinskoj 14, Vlaškoj ulici 53, Primorskoj ulici 17 i Zvonimirovoj ulici 2 postavit će se izložba posvećena dizajnu kazališnih plakata Mihajla Arsovskog, Mirka Ilića, Vanje Cuculića, Ivana Picelja i Barbare Blasin.

 

Jean-Claude Danaud: Ručni rad, kazališni plakat, dizajn: Mirko Ilić, Teatar &TD, Zagreb

 

Izložbom Dizajn u gradu 2 zaokružit će se dvogodišnji projekt Centar oblikovanja svakodnevice. Teme hrvatskog dizajna koje su obrađene u ovom programskom segmentu i prezentirane na ulicama grada Zagreba bit će objedinjene u Mreži dizajnerskog sjećanja, online arhivi koja će krajem listopada biti dostupna svim zainteresiranima posjetiteljima. Mreža je zasnovana na potrebi za sustavnijim dokumentiranjem hrvatskog dizajnerskog nasljeđa, a u kojoj će i građani moći doprinijeti novim informacijama, tekstovima, fotografijama, svjedočanstvima i komentarima povezanima s određenim predmetima industrijskog, grafičkog, modnog i drugih oblika dizajna, kao i autorima, mjestima i događajima.

Kustoski tim:

za dionicu kazališnih plakata: Zvonimir Bešlić, Monika Džakić, Marko Golub, Matija Prica, Koraljka Vlajo

izložbena dionica na Tržnici Trnje: Marko Golub, Alira Hrabar Oremović, Marija Perkec, voditeljica kustoskog tima, Matija Prica, Koraljka Vlajo

suradnici: Helena Tokić Jurković, voditeljica projekta, Mirjana Jakušić, Hana Juranović, Magdalena Ećimović

dizajn postava izložbe: OAZA

vizualni identitet i dizajn: Organizam – Marija Juza, Bernarda Cesar, Sara Pavleković Preis

Izložbu organiziraju partneri na projektu Centar oblikovanja svakodnevice – Hrvatsko dizajnersko društvo, Bacači Sjenki, Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti, Muzej za umjetnost i obrt i Grad Zagreb.

 

Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža.

Politika privatnosti