Hero cos vizual kamo bez dizajna2 02

Program Kamo bez dizajna? sastoji se od radionice i prezentacijske izložbe na temu zagovaranja dizajna u nesvakodnevnoj svakodnevici. Dvodnevna radionica, od čega se prvi dio odvija na terenu (KBC Zagreb Rebro), a drugi u prostoru HDD-a, istražuje potrebe za dizajnom vizualnih komunikacija, signalistike, urbane opreme i namještaja u zdravstvenim ustanovama. Sudionici radionice, predstavnici građana i partnerskih organizacija, će kroz obilazak i ispunjavanje ankete bilježiti svoja opažanja i ocjenjivanjati postojeću signalistiku, opremu u čekaonicama, hodnicima i eksterijeru, te iz prve ruke pokušati pronaći mjesto na koje trebaju stići u bolničkom kompleksu. Građani, struka i javni sektor zajedničkim sudjelovanjem u ovakvom projektu kreiraju relevantne zaključke kojima se argumentirano ukazuje na nužnost dizajnerskog promišljanja u javnom prostoru.

Na izložbi ćemo prezentirati rezultate analize slučaja koji mogu poslužiti u razvoju budućih projekata signalistike i opreme u sličnim javnim prostorima. Izložba je ujedno i model informiranja šire javnosti o ključnim vrijednostima dizajna kao što su funkcionalno i kvalitetno oblikovanje životnog i radnog okoliša te o mogućnostima suradnje s dizajnerskom strukom.

 

Voditeljice: Ksenija Jurinec i Miranda Herceg

Polaznici/e: Program radionice namijenjen studentima i istraživačima prostora, arhitektima, dizajnerima, liječnicima i medicinskim sestrama, sociolozima i psiholozima prostora te svim zainteresiranim građanima odnosno korisnicima zdrastvenih ustanova.

Broj polaznika/ca: Predviđeno je 8 polaznika/ca građana i 6 predstavnika partnera.

Termin i lokacije održavanja: 

5. lipnja 2019. od 11 do 15 sati na KBC Zagreb — Rebro, Kišpatićeva 12

18. lipnja 2019. od 15 do 19 sati u Hrvatskom dizajnerskom društvu, Boškovićeva 18

Radionica je besplatna!

Prijave na radionicu su zatvorene 31.5.2019.

 

O programu

Kamo bez dizajna? jedna je od programskih cjelina projekta COS, a zasniva se na promišljanju ideje zagovaranja dizajna u nesvakodnevnoj svakodnevici. Jednom takvom nesvakodnevnom svakodnevicom bavi se ova studija slučaja, a odnosi se na boravak pacijenata, posjetitelja i zaposlenika u zdravstvenim ustanovama. Naš je cilj ukazati na praksu (ne)korištenja dizajna u procesu opremanja javnih prostora te istražiti kako nepromišljeno oblikovana okolina utječe na boravak pacijenata, posjetitelja i zaposlenika u zdravstvenim ustanovama.

Problem opremanja javnog prostora sagledat ćemo u širem društvenom kontekstu propitivanjem mogućnosti razvoja proizvodnje i očuvanja dizajnerske baštine opremanjem javnih prostora proizvodima dizajniranim i proizvedenim u Hrvatskoj. Istraživat ćemo mogućnost razvoja sustava signalistike i ulogu čovjeka u tom sustavu.

Pitanje Kamo bez dizajna? u mikro kontekstu, u konkretnom slučaju bolničkog kompleksa, upućuje nas na nedostatak dizajna u velikim zdravstvenim ustanovama, posebice dizajna prostorne signalistike. Ono ukazuje i na potrebu za dizajnom kao dijelom brige za pacijenta koja, u slučaju signalistike, pomaže u snalaženju u prostoru te, barem u tom segmentu, umanjuje zabrinutost i tjeskobu koju pacijent osjeća za vrijeme boravka u bolnici. U širem makro kontekstu to pitanje možemo shvatiti kao trajno pitanje pozicije dizajna u društvu, kulturi i gospodarstvu koji još uvijek nije ostvario svoje potencijale u kreiranju kvalitete života zajednice.

 

Sažeta biografija voditeljica

Miranda Herceg

Profesionalno djeluje u širem umjetničkom području od dizajna do filma. U svojim dizajnerskim i filmskim radovima bavi se problemima odnosa okoline, pojedinca i društva. Kroz niz samoinicirajućih projekata osvješćuje i traži moguća rješenja za probleme kao što su otuđenje, mobbing, odnos prema javnom prostoru, okolini. Sudjeluje na brojnim domaćim i međunarodnim izložbama i festivalima. Autorica je i voditeljica dizajnerskih radionica u organizaciji HDD-a i ULUPUH-a. Za svoj rad višestruko je nagrađivana u zemlji i inozemstvu.

Ksenija Jurinec

Dizajnerica interijera i magistra produkt dizajna, razvija samoinicirane projekte, radi za privatne investitore, velike i male tvrtke, bavi se edukacijom i zagovaranjem dizajna. Isprepliće područja dizajna od interijera, dizajna proizvoda, ambalaže do grafičkog dizajna kroz cijeli proces od prve ideje do izvedbe, s ciljem podizanja kvalitete života i okruženja. Radovi su joj objavljivani, izlagani i nagrađivani u zemlji i inozemstvu, a dobitnica je i prestižne svjetske nagrade Red Dot.

 

Radionica se organizira u sklopu dvogodišnjeg projekta Centar oblikovanja svakodnevice, kojega provode projektni partneri Muzej za umjetnost i obrt, Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti, Bacači Sjenki, Hrvatsko dizajnersko društvo i Grad Zagreb. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Radionica se snima i fotografira za potrebe promidžbe projekta. Dokumentacijski materijal se može koristiti neograničeno u online i tiskanim izdanjima vezanima za projekt “Centar oblikovanja svakodnevice”, te u tiskanim i e-izdanjima koje objavljuju HDD ili projektni partneri.

Organizacija radionice je sufinancirana u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj objave isključiva je odgovornost Hrvatskog dizajnerskog društva.

Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža.

Politika privatnosti