Hero cos vizual kamo bez dizajna2 02

Program Kamo bez dizajna? sastoji se od radionice i prezentacijske izložbe na temu zagovaranja dizajna u nesvakodnevnoj svakodnevici. Dvodnevna radionica, od čega se prvi dio odvija na terenu (KBC Zagreb Rebro), a drugi u prostoru HDD-a, istražuje potrebe za dizajnom vizualnih komunikacija, signalistike, urbane opreme i namještaja u zdravstvenim ustanovama. Sudionici radionice, predstavnici građana i partnerskih organizacija, će kroz obilazak i ispunjavanje ankete bilježiti svoja opažanja i ocjenjivanjati postojeću signalistiku, opremu u čekaonicama, hodnicima i eksterijeru, te iz prve ruke pokušati pronaći mjesto na koje trebaju stići u bolničkom kompleksu. Građani, struka i javni sektor zajedničkim sudjelovanjem u ovakvom projektu kreiraju relevantne zaključke kojima se argumentirano ukazuje na nužnost dizajnerskog promišljanja u javnom prostoru.

Na izložbi ćemo prezentirati rezultate analize slučaja koji mogu poslužiti u razvoju budućih projekata signalistike i opreme u sličnim javnim prostorima. Izložba je ujedno i model informiranja šire javnosti o ključnim vrijednostima dizajna kao što su funkcionalno i kvalitetno oblikovanje životnog i radnog okoliša te o mogućnostima suradnje s dizajnerskom strukom.

 

Voditeljice: Ksenija Jurinec i Miranda Herceg

Polaznici/e: Program radionice namijenjen studentima i istraživačima prostora, arhitektima, dizajnerima, liječnicima i medicinskim sestrama, sociolozima i psiholozima prostora te svim zainteresiranim građanima odnosno korisnicima zdrastvenih ustanova.

Broj polaznika/ca: Predviđeno je 8 polaznika/ca građana i 6 predstavnika partnera.

Termin i lokacije održavanja: 

5. lipnja 2019. od 11 do 15 sati na KBC Zagreb — Rebro, Kišpatićeva 12

18. lipnja 2019. od 15 do 19 sati u Hrvatskom dizajnerskom društvu, Boškovićeva 18

Radionica je besplatna!

Prijave na radionicu su zatvorene 31.5.2019.

 

O programu

Kamo bez dizajna? jedna je od programskih cjelina projekta COS, a zasniva se na promišljanju ideje zagovaranja dizajna u nesvakodnevnoj svakodnevici. Jednom takvom nesvakodnevnom svakodnevicom bavi se ova studija slučaja, a odnosi se na boravak pacijenata, posjetitelja i zaposlenika u zdravstvenim ustanovama. Naš je cilj ukazati na praksu (ne)korištenja dizajna u procesu opremanja javnih prostora te istražiti kako nepromišljeno oblikovana okolina utječe na boravak pacijenata, posjetitelja i zaposlenika u zdravstvenim ustanovama.

Problem opremanja javnog prostora sagledat ćemo u širem društvenom kontekstu propitivanjem mogućnosti razvoja proizvodnje i očuvanja dizajnerske baštine opremanjem javnih prostora proizvodima dizajniranim i proizvedenim u Hrvatskoj. Istraživat ćemo mogućnost razvoja sustava signalistike i ulogu čovjeka u tom sustavu.

Pitanje Kamo bez dizajna? u mikro kontekstu, u konkretnom slučaju bolničkog kompleksa, upućuje nas na nedostatak dizajna u velikim zdravstvenim ustanovama, posebice dizajna prostorne signalistike. Ono ukazuje i na potrebu za dizajnom kao dijelom brige za pacijenta koja, u slučaju signalistike, pomaže u snalaženju u prostoru te, barem u tom segmentu, umanjuje zabrinutost i tjeskobu koju pacijent osjeća za vrijeme boravka u bolnici. U širem makro kontekstu to pitanje možemo shvatiti kao trajno pitanje pozicije dizajna u društvu, kulturi i gospodarstvu koji još uvijek nije ostvario svoje potencijale u kreiranju kvalitete života zajednice.

 

Sažeta biografija voditeljica

Miranda Herceg

Profesionalno djeluje u širem umjetničkom području od dizajna do filma. U svojim dizajnerskim i filmskim radovima bavi se problemima odnosa okoline, pojedinca i društva. Kroz niz samoinicirajućih projekata osvješćuje i traži moguća rješenja za probleme kao što su otuđenje, mobbing, odnos prema javnom prostoru, okolini. Sudjeluje na brojnim domaćim i međunarodnim izložbama i festivalima. Autorica je i voditeljica dizajnerskih radionica u organizaciji HDD-a i ULUPUH-a. Za svoj rad višestruko je nagrađivana u zemlji i inozemstvu.

Ksenija Jurinec

Dizajnerica interijera i magistra produkt dizajna, razvija samoinicirane projekte, radi za privatne investitore, velike i male tvrtke, bavi se edukacijom i zagovaranjem dizajna. Isprepliće područja dizajna od interijera, dizajna proizvoda, ambalaže do grafičkog dizajna kroz cijeli proces od prve ideje do izvedbe, s ciljem podizanja kvalitete života i okruženja. Radovi su joj objavljivani, izlagani i nagrađivani u zemlji i inozemstvu, a dobitnica je i prestižne svjetske nagrade Red Dot.

 

Radionica se organizira u sklopu dvogodišnjeg projekta Centar oblikovanja svakodnevice, kojega provode projektni partneri Muzej za umjetnost i obrt, Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti, Bacači Sjenki, Hrvatsko dizajnersko društvo i Grad Zagreb. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Radionica se snima i fotografira za potrebe promidžbe projekta. Dokumentacijski materijal se može koristiti neograničeno u online i tiskanim izdanjima vezanima za projekt “Centar oblikovanja svakodnevice”, te u tiskanim i e-izdanjima koje objavljuju HDD ili projektni partneri.

Organizacija radionice je sufinancirana u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda.

Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža.

Politika privatnosti