Hero  dsc1675

Otvorenje je započelo u 18 sati u prostoru ZgForuma u Gajevoj 27. Prilikom otvorenja posjetiteljima su se prigodnim riječima obratile gđa. Ana Magdić, voditeljica Odjela za prezentaciju projekata (ZagrebForum), Mia Bogovac (voditeljica projekta Centar oblikovanja svakodnevice) te Miranda Herceg i Ksenija Jurinec, autorice radioničke studije zagovaranja dizajna u nesvakodnevnoj svakodnevici i izložbe "Kamo bez dizajna?".

Radno vrijeme ZgForuma je od ponedjeljka do petka od 10 do 18 sati. 

Autorice i voditeljice radioničke studije, autorice teksta i izložbe: Miranda Herceg, Ksenija Jurinec

Fotografije: Petra Slobodnjak

Iz teksta autorica izložbe: "Radionica je zasnovana na promišljanju ideje zagovaranja dizajna u nesvakodnev­noj svakodnevici. Jednom takvom nesva­kodnevnom svakodnevicom – boravak u zdravstvenoj ustanovi – bavili smo se u našem istraživačkom projektu. Cilj nam je bio potaknuti promišljanje signalistike, urbane opreme i mobilijara u najvećoj bolnici u Hrvatskoj kao doprinos kvalitetnoj brizi za pacijente, posjetitelje i zaposlenike. Istraživali smo kako ne­promišljeno oblikovana okolina, otežava funkcioniranje poslovanja i kako utječe na boravak pacijenata, posjetitelja i zaposle­nika u zdravstvenim ustanovama.

Problem opremanja javnog prostora sagledali smo u širem društvenom kontekstu propitivanjem mogućnosti razvoja proizvodnje i očuvanja dizajner­ske baštine opremanjem javnih prostora proizvodima dizajniranim i proizvedenim u Hrvatskoj. Istraživali smo mogućnost razvoja sustava signalistike i ulogu čovje­ka u tom sustavu.

Prvi dan radionice realiziran je kroz teren­sku radionicu koja je održana 5. lipnja na lokaciji KBC Zagreb – Rebro, Kišpatićeva 12, Zagreb. Sudionici radionice, predstavnici građana i partnerskih organizacija su, kroz obilazak bolničkog kompleksa, snalaženjem u prostoru prilikom traženja zadanog odjela i ispunjavanjem Ankete o zadovoljstvu ko­risnika oblikovanjem signalistike, opreme i prostora u zdravstvenim ustanovama, bi­lježili svoja opažanja i ocjenjivali postojeću signalistiku i opremu u čekaonicama, hod­nicima i eksterijeru bolničkog kompleksa.

Na studijskom dijelu radionice koji je odr­žan 18. lipnja u prostorijama Hrvatskog dizajnerskog društva, Boškovićeva 18, Zagreb, prezentiran je tijek iskustvene, istraživačke terenske radionice te rezul­tati provedene ankete. U raspravi koja je uslijedila, sudionici su iznosili svoja zapažanja, te pokazali jasan i kritički stav prema postojećoj opremi i sustavu signalistike u zdravstvenim ustanovama. U raspravi se diskutiralo i o ulozi čovjeka kao integralnog čimbenika u sustavu signalistike.

Sudionici radionice:
– predstavnici partnerskih organizacija: Zvonimir Bešlić (Bacači sjenki), Danijela Domljan (HDD), Damir Jukica (Grad Zagreb), Sanja Kirinić Jendrašinkin (HDD), Marija Perkec (ULUPUH), Matija Prica (MUO);
– predstavnici građana: Mario Aničić, Elena Cahun, Tesa Herceg, Luka Janković, Fran Jurinec, Luka Nikpalj, Nera Robek, Vanja Varga, Sara Zelić, Tajana Zver; 
– gost predavač na radionici: Damir Gamulin.

Zahvala Danijeli Domljan i Vanji Vargi na pomoći u sastavljanju ankete te svim ispitanicima na odgovorima i sugestijama u anketi. Posebna zahvala prof. dr. sc. Anti Ćorušiću, prof. Ani Kruhak, mag. med. techn. Ani Ljubas i prim. dr. Milivoju Novaku na suradnji i podršci projekta, kao i ZgForumu i Gradskom uredu za strategijsko planiranje i razvoj Grada na suradnji i ustupanju prostora za izložbu.

Organizacija izložbe je sufinancirana u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda.

Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža.

Politika privatnosti