Hero  dsc9803

U veljači i ožujku 2019. godine održane su dvije dvodnevne radionice arhiviranja na webu za predstavnike partnera. Riječ je o nastavku edukacije projektnih partnera za sudioničko upravljanje, u ovom slučaju, zajedničkim online arhivom pod nazivom Mreža dizajnerskog sjećanja. 

 

 

Cilj radionice arhiviranja bio je osmisliti online bazu podataka koja će funkcionirati kao arhiv zajednice te na jednom mjestu okupiti i javno izložiti građu vezanu za dizajn koji se koristi u svakodnevnom životu.

 

 

Prvi blok radionica sastojao se od tri segmenta. Prvi dio radionice bavio se definiranjem ciljeva Mreže društvenog sjećanja kao online arhiva zajednice. Voditeljica Miljenka Buljević napravila je uvodno izlaganje o osnovama arhviranja (primjeri dobrih praksi i prikladni sustavi arhiviranja) te je u diskusijskom formatu napravljena analiza potreba u zajednici. Kroz grupni rad izrađena je SWOT analiza, te definirane misija, vizija i ciljne skupine Mreže. U drugom dijelu radionice, izvršena je analiza građe koje organizacije žele arhivirati i definirani kriteriji uvrštavanja građe u Mrežu društvenog sjećanja. Na temelju provedene analize, u trećem dijelu radionice kroz participativni rad te koristeći metode brainstorminga i rada u grupama polaznici su definirali zbirke Mreže dizajnerskog sjećanja kao i podatke kojima se unutar svake pojedinačne zbirke opisuju jedince građe.

 

 

Dojmove i detalje o prvom bloku radionice u kratkom videu Mirana Krčadinca Flocka donose voditeljica Miljenka Buljević, te Marko Golub (HDD) i Marijana Paula Ferenčić (MUO):

 

 

Drugi blok radionice bio je praktičnog karatkera. U svrhu lakšeg unosa i opisivanja građe, u četvrtom dijelu radionice pripremljena je tablica s definiranim zbirkama i kategorijama opisa. Također su definirane razine opisa pojedinačnih unosa. Tablica je integralni dio ovog izvještaja. Polaznici su u ovom segmentu radili pojedinačno na katalogiziranju građe prema predloženom modelu. Tijekom praktičnog rada otklonjene su uočene poteškoće, dodatno su se definirale kategorije i način opisa građe. Konačno, u zadnjem dijelu radionice izrađen je plan rada na Mreži dizajnerskog sjećanja sa zadacima svih uključenih te su definirani željeni kvantitativni rezultati.

 

 

O čemu je bilo riječ objasnili su nam Branimir Šloser (gost mentor i programer), Koraljka Vlajo (MUO) i Marija Perkec (ULUPUH):

 

 

U nastavku pogledajte izbor fotografija Petre Slobodnjak s održanih radionica:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Organizacija radionice je sufinancirana u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj objave isključiva je odgovornost Hrvatskog dizajnerskog društva.

 

 

 

Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža.

Politika privatnosti