Hero  dsc8463

Tijekom travnja u Muzeju za umjetnost i obrt održana je dvodnevna radionica optičkog zvuka za učenike osnovnih i srednjih škola. Voditelji radionice, Sara Salamon i Hrvoje Spudić, polaznicima su pružili uvid u razumijevanje svijeta kao prostora popunjenog valovima (frekvencijama) i mogućnostima prevođenja svjetlosnih titraja u zvuk. Polaznici su naučili kako s fototranzistorom očitati titraj raznih izvora svjetla i prevesti ga u čovjekov čujni spektar.

U vremenu “vječnog” svjetla, na radionici su se analizirali zvukovi žarulja, ekrana mobitela i bljeskalica te proizveli instrumenti koji te okolišne resurse koriste kao generator zvuka.

Radionica je spajala multimedijsku umjetnost s prirodnim i tehničkim znanostima. U prvom danu radionice izradili su jednostavne uređaje za prevođenje svjetlosnog titranja u zvuk (fototranzistor, kondenzator, baterija, zvučnik), kritički analizirali okoliš te napravili testne kompozicije. Koristeći alat s prvog dijela radionice, drugi dan polaznici su izradili rotirajuće instrumente u koje su dodali svoje uzorke različitih oblika (folije, crteži…) i modificirali pronađene frekvencije.

Ciklus od sveukupno 15 različitih kreativnih radionica za građanstvo provode MUO, HDD i ULUPUH, a namijenjene su različitim dobnim skupinama polaznika (školarci, odrasli, treća životna dob).

Organizacija radionice je sufinancirana u okviru Operativnog programa Operativni ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj objave isključiva je odgovornost Hrvatskog dizajnerskog društva. 

Fotografije: Petra Slobodnjak

Video: Miran Krčadinac Flock

 

 

Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža.

Politika privatnosti