Hero  dsc5334

Četverodnevnu radionicu koja se sastojala od edukativnog, praktičnog i terenskog dijela vodili su Boris Bakal, intermedijalni umjetnik, Sandra Uskoković, povjesničarka umjetnost i teoretičarka prostora te moderne i suvremene arhitekture te Marko Sančanin, arhitekt i aktivist. Dojmove voditelja i nekoliko polaznika pogledajte u video reportaži Mirana Krčadinca Flocka:

 

 

 

Polaznici radionice bili su studenti i profesionalci iz područja dizajna, arhitekture, urbanizma, novih medija, povijesti umjetnosti, novinarstva, politologije, komparativne književnost, dramaturgije i teatrologije itd. Sudionici su imali prilike poslušati predavanja voditelja, otkrivati baštinu četvrti oko Vitićevog nebodera putem grupnih igara i zadataka, posjetiti Vitićev neboder te čuti dojmove samih stanara.

 

 

Radionica se održavala tijekom četiri subote (9., 16., 23. ožujka i 13 travnja) u periodu od 9 do 17 sati u POGONU (Centar za nezavisnu kulturu i mlade), u Vitićevom neboderu i okolici.

 

 

Ova radionica koristila je kao polaznu točku najpoznatiji intermedijalni projekt zajednice i uspješnog zagovaranja obnove moderne i suvremene arhitekture u Republici Hrvatskoj - "Vitić pleše"; ona je istraživala razne primjere baštine, baštinjenja i nasljeđivanja te mogućnost primijenjene projektne metodologije na nove slučajeve baštine, nasljeđa i urbanog oblikovanja. Teme, terminologija i tematske cjeline radionice obuhvatile su pojmove poput topofilije i terrafilije, urbane izvedbe, reciklaže stvarnost i svakodnevice, unutrašnje i vanjsko mapiranje grada, urbane dramaturgije i forenzike, urbani namještaj i/ili inventar, hipertekstualnost grada, analize života stanara i dr. 

 

 

Ovim putem još jednom zahvaljujemo svim voditeljima i polaznicima radionice na sudjelovanju!

 

 

Radionicu je organizirala udruga Bacači Sjenki uz podršku projektnih partnera: Hrvatskog dizajnerskog društva, Muzeja za umjetnost i obrt, Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnost te Grada Zagreba.

U nastavku pogledajte izbor fotografija Petre Slobodnjak:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Organizacija radionice je sufinancirana u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj objave isključiva je odgovornost Hrvatskog dizajnerskog društva.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža.

Politika privatnosti