Hero  dsc5334

Četverodnevnu radionicu koja se sastojala od edukativnog, praktičnog i terenskog dijela vodili su Boris Bakal, intermedijalni umjetnik, Sandra Uskoković, povjesničarka umjetnost i teoretičarka prostora te moderne i suvremene arhitekture te Marko Sančanin, arhitekt i aktivist. Dojmove voditelja i nekoliko polaznika pogledajte u video reportaži Mirana Krčadinca Flocka:

 

 

 

Polaznici radionice bili su studenti i profesionalci iz područja dizajna, arhitekture, urbanizma, novih medija, povijesti umjetnosti, novinarstva, politologije, komparativne književnost, dramaturgije i teatrologije itd. Sudionici su imali prilike poslušati predavanja voditelja, otkrivati baštinu četvrti oko Vitićevog nebodera putem grupnih igara i zadataka, posjetiti Vitićev neboder te čuti dojmove samih stanara.

 

 

Radionica se održavala tijekom četiri subote (9., 16., 23. ožujka i 13 travnja) u periodu od 9 do 17 sati u POGONU (Centar za nezavisnu kulturu i mlade), u Vitićevom neboderu i okolici.

 

 

Ova radionica koristila je kao polaznu točku najpoznatiji intermedijalni projekt zajednice i uspješnog zagovaranja obnove moderne i suvremene arhitekture u Republici Hrvatskoj - "Vitić pleše"; ona je istraživala razne primjere baštine, baštinjenja i nasljeđivanja te mogućnost primijenjene projektne metodologije na nove slučajeve baštine, nasljeđa i urbanog oblikovanja. Teme, terminologija i tematske cjeline radionice obuhvatile su pojmove poput topofilije i terrafilije, urbane izvedbe, reciklaže stvarnost i svakodnevice, unutrašnje i vanjsko mapiranje grada, urbane dramaturgije i forenzike, urbani namještaj i/ili inventar, hipertekstualnost grada, analize života stanara i dr. 

 

 

Ovim putem još jednom zahvaljujemo svim voditeljima i polaznicima radionice na sudjelovanju!

 

 

Radionicu je organizirala udruga Bacači Sjenki uz podršku projektnih partnera: Hrvatskog dizajnerskog društva, Muzeja za umjetnost i obrt, Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnost te Grada Zagreba.

U nastavku pogledajte izbor fotografija Petre Slobodnjak:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža.

Politika privatnosti