Hero izvedba svakodnevice   web lead

Izvedbe svakodnevice u Pučkom otvorenom učilištu su vodstva kroz život i rad u zgradi i njenoj okolici namijenjena široj publici s ciljem upoznavanja  svakodnevnog života u jednoj specifičnoj arhitekturi, te uzajamnoj vezi arhitekture i života. Govorit ćemo na koji način arhitektura definira život, a na koji način život definira arhitekturu. Vođene šetnje otkrivaju značaj objekta kojeg su projektirali arhitekti Radovan Nikšić i Ninoslav Kučan, te arhitekt i dizajner Bernardo Bernardi, autora oblikovanja opreme i pokretnog mobilijara. Izvedbe svakodnevice uključuju i javni razgovor na temu arhitekture i svakodnevice Pučkog otvorenog učilišta i okolice. 

 

Voditelji: Ana Majurić (voditeljica Odjela za kulturu i nakladništvo te pomoćnica ravnatelja POU Zagreb), Jasna Galjer (redovita profesorica u trajnom zvanju Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta, predstojnica je Katedre za teoriju umjetnosti), Višnja Vidmar (polaznica i animatorica radionica i kolegija Sveučilišta za treću životnu dob Pučkog otvorenog učilišta u Zagrebu) i Damir Gamulin (dizajner, bavi se oblikovanjem kroz različite medije, tehnologije i pristupe, a posljednjih nekoliko godina izraženije oblikovanjem u prostoru).

Polaznici: Vodstva su namijenjena svim zainteresiranim građanima i građankama

Broj polaznika:  Zbog ograničenog broja polaznika, vodstvo se ponavlja tri puta.

 

Termini:

Četvrtak, 9. srpnja 2020. u 16.00 sati - POPUNJENO

Petak, 10. srpnja 2020. u 16.00 sati - POPUNJENO

Subota, 11. srpnja 2020. u 09.30 sati

Vodstva su besplatna.

Predviđeno trajanje jednog vodstva je 3 sata.

Prijavnica:

https://oblikovanjesvakodnevice.com/radionica/16

* Odabir se vrši prema vremenu prijave. Sudionici će na svoju e-mail adresu ili telefon dobiti informacije i uputstva o okupljanju.

Javni razgovor

 

U sklopu programa Izvedbe svakodnevice održat će se i javni razgovor sa četiri već navedena voditelja na temu arhitekture i svakodnevice Pučkog otvorenog učilišta i okolice. Razgovor je otvoren za javnost i nisu potrebne prethodne prijave. Razgovor je planiran za rujan 2020., termin će biti naknadno objavljen.

 

O programu

 

Izvedbe svakodnevice jedna su od programskih cjelina projekta Centar oblikovanja svakodnevice. Čine je aktivnosti inkluzivnog tipa usmjerene na građane kao aktivne dionike kulture dizajna i arhitektonskog oblikovanja. Građani imaju priliku govoriti o svojem iskustvu življenja i rada u specifičnim zgradama stambene i javne namjene. Također sudjeluju i u procesu dokumentiranja te ukazivanja na važnost arhitektonske i dizajnerske baštine u svakodnevnom životu.

 

Izvedbe obuhvaćaju akcije svakodnevnog života u Zapruđu, Pučkom otvorenom učilištu i Vitićevom neboderu u Laginjinoj ulici u Zagrebu. Program je zamišljen kao serija javnih tura i razgovora s građanima, stanovnicima pojedinih četvrti i stručnjacima s područja arhitekture i dizajna. Sadržaj je namijenjen lokalnoj zajednici i plan je aktivno uključiti građane u zajedničko otkrivanje i rekreiranje priča o gradu u kojem žive, predmeta kojima su okruženi, ljudima i idejama koje su oblikovale naša viđenja o tome što je kvalitetno i dostojanstveno življenje zasnovano na idealima jednakosti, blagostanja i demokratičnosti.

 

Sažete biografije voditelja

 

Ana Majurić diplomirala je hrvatski i engleski jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. 17 godina radi u obrazovanju odraslih, na provedbi programa i projekata u obrazovanju odraslih i kulturi te na provedbi projekata financiranih iz EU fondova. Predaje engleski jezik odraslim polaznicima te prevodi i lektorira. Završila je Curriculum Globalae, program edukacije trenera u obrazovanju odraslih te povremeno vodi treninge za zaposlenike u ustanovama za obrazovanje odraslih. U Pučkom otvorenom učilištu Zagreb radi od 2006. godine, trenutačno kao voditeljica Odjela za kulturu i nakladništvo te pomoćnica ravnatelja POU Zagreb.

Jasna Galjer diplomirala je povijest umjetnosti i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Magistrirala je i doktorirala na Odsjeku za povijest umjetnosti istog Fakulteta. Do 2001. radila je kao kustosica u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu, gdje je vodila zbirku dizajna i arhitekture, od 1999. u zvanju muzejske savjetnice. Od 2001. zaposlena je na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu, od 2019. redovita profesorica u trajnom zvanju, predstojnica je Katedre za teoriju umjetnosti. Znanstveno se usavršavala na uglednim sveučilištima i znanstvenim ustanovama (Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Ghentu, INHA, Paris), sudjelovala na brojnim znanstvenim skupovima u inozemstvu (SAD, Francuska, Njemačka, Finska, Italija, Austrija).

Višnja Vidmar, rođena u Zagrebu 1947. godine, diplomirala je kemijsko inženjerstvo na Sveučilištu u Zagrebu. Gotovo čitav radni vijek radila je u Nikoli Tesli/Ericsson Nikoli Tesli na poslovima više specijalistice na poslovima istraživanja i razvoja, normizacije i kvalitete, do umirovljenja 2005. godine. Od tada je polaznica i animatorica radionica i kolegija Sveučilišta za treću životnu dob (STŽD) Pučkog otvorenog učilišta u Zagrebu: od slikanja, fotografije i informatike, do niza kolegija iz područja opće kulture. Aktivno sudjeluje u EU projektima POUZ-a koji uključuju polaznike treće životne dobi. Članica je uredništva časopisa STŽD-a Treća mladost za koji piše i fotografira od 2009. godine.

Damir Gamulin diplomirao je na Studiju dizajna pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Bavi se oblikovanjem i istraživačkim radom kroz različite medije, tehnologije i pristupe, a posljednjih nekoliko godina izraženije oblikovanjem u prostoru. Samostalno i u različitim suradnjama razvija metode integriranog oblikovanja,  uređivanja i intepretiranja sadržaja kao nadogradnje osnovne dizajnerske aktivnosti. Dobitnik je BigSee Nagrade za oblikovanje interijera za Mini-kino Rijeka (s A. Sevšekom); BigSee Nagrade za oblikovanje u drvu za Mini-kino Rijeka (s A. Sevšekom); Velike nagrade 52. zagrebačkog salona, Nagrade hrvatske sekcije AICA-e i Priznanja HDD-a za Memorijalni centar Lipa pamti (s A. Sevšekom);  Počasne diplome ZGRAF12 za Minus3; Nagrade Neven Šegvić za knjigu i izložbu “Prostori su-djelovanja” (s A. Sevšekom i M. Mrduljašem); Nagrade Vladimir Nazor, nagrade Bernardo Bernardi. te ICOGRADA Excellence Award za Gradsku knjižnicu u Labinu (s M. Grubišom, I. Presečanom i I. Žalac); počasnog priznanja HDD-a za vizualni identitet Galerije Miroslav Kraljević; Nagrade HDD-a za vizualni identitet ZagrebDox-a, te Judges Choice priznanja NY TypeDirectorsCluba.

Izvedbe svakodnevice organiziraju se u sklopu dvogodišnjeg projekta Centar oblikovanja svakodnevice, kojega provode projektni partneri Muzej za umjetnost i obrt, Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti, Bacači Sjenki, Hrvatsko dizajnersko društvo i Grad Zagreb.

 

Vodstva i razgovor se snimaju i fotografiraju za potrebe promidžbe projekta. Dokumentacijski materijal se može koristiti neograničeno u online i tiskanim izdanjima vezanima za projekt “Centar oblikovanja svakodnevice”, te u tiskanim i e-izdanjima koje objavljuju HDD ili projektni partneri.

 

Organizacija vodstava i razgovora je sufinancirana u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj teksta isključiva je odgovornost Hrvatskog dizajnerskog društva.

Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža.

Politika privatnosti